Header image

 

         
           
 

Початок подорожі

Mонтекарло

Пьємонт

Нижня Австрія

 

Пьємонт

3-й день Sinio.  Пьємонт! Одна з найцікавіших північних італійських провінцій!! Ця самобутня гірська «країна» розташувалась між Лігурійським морем і Альпами і відрізняється не тільки чудовими ґрунтами, але й специфічним мікрокліматом, і це, разом з працьовитими руками пьємонтців, є джерелом надзвичайних і вишуканих червоних вин. Тут виробляють одне з найкращих італійських вин Barolo, а крім нього ще й надзвичайно ароматне Barbaresco, таємниче Nebiolo d’Alba й незабутнє Barbera d’Alba. Географічно ареал, де вирощують виноград і виробляють ці вина, жорстко обмежений (а «земля Barolo» ще меншого розміру всередині його). Але тільки тут і дозволяється виробляти вина під цими назвами. Обмежений земельний ресурс, плюс постійний і прискіпливий контроль за виробництвом і якістю вина з боку місцевої влади дав результат – пьємонтскі вина є недешевими і дуже якісними (хоча все ще залежить і від погоди – рік на рік не виходить).

Цього разу нам вдалось, незважаючи на переддень новорічних свят, замовити собі кімнату у маленький родинній виноробні у містечку Sinio, поблизу Alba (http://www.cascinasanteufemia.it ). Це район Barbera і Nebiolo. Зараз на виноробні хазяйнує родина Кьяри і Паоло, а батьки їм допомагають. Так склалось, що інші гості на новорічні свята приїжджали тільки наступного дня, тому цю добу господарі були вільні і мали змогу попити з нами вина і потеревенити, а ми відчували себе вільно і вдома, і на виноградниках.

022 019

016З’ясувалось, що ще одним географічно-харчовим ексклюзивом є місцевий лісовий горіх, що вирощується на північних схилах пагорбів (на південних росте виноград!). Він має своєрідний смак і суттєво більшу ціну. Наші господарі нас їм люб’язно пригостили, за що ми були їм вдячні, але на відміну від місцевих вин у захват від нього не прийшли. Після невеликої дегустації і наших відгуків щодо якості вин, нам було запропоновано для подальшого уживання Nebiolo «для своїх» і от це було щось фантастичне!! Ми відразу попросили пляшку і місцевого сиру, чим ще більше сподобались господарям, а після декількох келихів вина з Паоло у тьмяній, гостьовій вітальні, що освітлювалась тільки палаючими дровами, ми ще більше потоваришували.

Сутеніло. Але ми розривались між бажанням спостерігати за фантастичних заходом сонця і його чарівною і мінливою грою на пагорбах і виноградниках, потроху проступав замок, розташованої неподалік Alba, просто з повітря виходили верхівки Альп…

 

 

 

023 025 028

031 027 021

І не було інших бажань, крім жаги дивитись на це, милуватись цим і запам’ятовувати надприродне поєднання неба, гір, смаку вина, потріскування дров і тихої невимушеної бесіди.
Але на жаль, сонце зайшло і, оскільки ми проґавили час для замовлення столу на вечерю, господарі порадили нам піднятись трошки вгору, де в сусідньому селі був, як вони сказали Resto. Чому саме «ресто», а не ресторан, ми зрозуміли вже на місці. Заклад був вельми популярний серед місцевого населення і дуже демократичний. Меню відсутнє, просто господиня та її помічниця обходили з кожним блюдом усіх гостей по черзі і кожен вирішував – брати чи ні. Кухня була проста, але дужа смачна (чи може ми зголодніли?). Єдине від чого ми відмовились, це від вина – не було бажання збивати враження від Nebiolo «для своїх». А все інше було чудово і дуже весело!..
Коли ми вже вночі повернулись «додому» господарі вже спали, а нас, біля догораючого вогню, чекала пляшка граппи і келишки. Як же ми любимо Італію!!!
Зранку ми ще до сніданку побігли на етюди і просто закам’яніли: наче навмисно для нас повітря стало прозорим і на заднику пьємонтської сцени встали практично всі Альпи

pp

Поснідавши, поїхали по горах і тут знову наче на замовлення на землю впав туман і все навкруги з чарівного стало казковим. До речі, Nebiolo перекладається саме як туманне.

029 035 034

Що не кажіть, а таке запам’ятовується…
Далі була зустріч Нового Року з нашими італійськими друзями, потім чудова спільна подорож з нашими українськими друзями північчю Італії, повернення додому. І спогади про Лукку і Пьємонт.

Далі >>

 
     

 

Початок   Подорожі   Хто ми   Чому   Контакти